DE WIJSHEID VAN ONS LICHAAM

Heb jij wel eens het idee dat je een hoofd op pootjes bent? In veel gevallen handig, bijvoorbeeld als je een formulier moet invullen of als je je wilt inchecken op het vliegveld.

Jaren geleden was ik zo’n hoofd op pootjes en ging ik maar door op de automatisch piloot. Ik was ambitieus en wilde van alles bereiken in mijn leven. Dat had te maken met mijn behoefte om gezien en erkend te worden. Daaronder zat een grote onzekerheid en angst om niet goed genoeg te zijn. En omdat ik de pijn die daarmee gepaard ging niet wilde voelen, nam mijn hoofd het over en zorgde ervoor dat ik mij staande hield…en lange tijd met succes!

En toen was het moment daar…ik stond aan het einde van een drukke werkweek in de supermarkt en kon niet meer bewegen. Ik kreeg mijn ene been niet meer voor de ander. Ik voelde terplekke de energie uit mijn lijf sijpelen.

IK WERD LETTERLIJK STOPGEZET

En op dat moment realiseerde ik me dat mijn lichaam mij al heel vaak signalen had gegeven.

  • de avonden waarop ik misselijk en uitgeput in mijn bed dook en er ‘s ochtends nog beroerder en moeier uitkwam
  • de steeds vaker terugkerende migraine
  • de continue zeurende pijn in mijn schouders en rug
  • mijn hart dat om de haverklap op hol sloeg
  • de depressieve gevoelens en een toenemend gevoel van onvrede

Ik had een burnout en niet zo’n kleintje ook. Mijn hoofd had al die tijd niet willen samenwerken met mijn lichaam en mijn hart, mijn arme hart snapte er niets meer van en raakte (letterlijk) van slag. En mijn lichaam was lange tijd geduldig geweest maar heeft aan de noodrem getrokken voordat de trein volledig zou ontsporen.

Tijdens de herstelperiode realiseerde ik me hoe essentieel voelen is. Ik leerde onder andere d.m.v. meditatie mijn emoties en angsten de ruimte te geven zodat alles wat zich in alle voorgaande jaren in mijn lichaam had vastgezet, losgelaten mocht worden. Ik realiseerde dat rust essentieel was om het vermoeide, overwerkte lijf tot op celniveau te laten herstellen en bovenal realiseerde ik me dat mijn hoofd en lichaam bondgenoten zjn en elkaar nodig hebben zodat mijn ziel (die in mijn beleving vooral via mijn hart ‘spreekt’) uiting kan geven aan wat ik écht wil.

Zeg jij wel eens: ‘ik zit niet lekker in mijn vel’? Neem dan eens de tijd om naar jouw lichaam te luisteren. Jouw lichaam is WIJS.