THIS TOO SHALL PASS

Je herkent het misschien wel dat je hoofd soms overloopt van gedachten. Dat hij bijna uit elkaar knalt omdat er gewoonweg niets meer bij past. Liever ietsje minder als het even kan…

En hoe meer je erbij stil staat en je afvraagt ‘ hoe komt het toch dat ik mijn gedachten niet kan uitzetten’, hoe erger het wordt. Ken je dat?

Ik deed ooit een training waarbij een van de uitgangspunten is dat aan elke gevoel een gedachte vooraf gaat. Dit is in sommige psychologische westerse stromingen niet onbekend en ik geloof dat dit ook zo  is.

Wanneer ik een positieve gedachte heb, dan voel ik dienovereenkomstig en volgt mijn gedrag daaruit. Zo ook wanneer ik aan een vervelend of verdrietig moment terug denk dan ben ik dus gewoon chagrijnig of een beetje depri.

En daar is dus helemaal niets mis mee. Het wordt pas ingewikkeld wanneer je uit alle macht je gevoelens en emoties probeert te onderdrukken.

Een van mijn grootste en meest geliefde leermeesters in dit leven zei destijds tegen me toen ik vocht tegen mijn eenzaamheid en verdriet:

‘verduur je pijn’

met andere woorden…ga nu niet van alles doen om die gevoelens te elimineren of te vervangen voor een ander gevoel maar verdraag het maar. Het gaat namelijk vanzelf weer over. Ik ben niet religieus maar in de bijbel staat ergens de zin ‘ This too shall pass’. En dat is zo waar!

Onlangs las ik een alleraardigst boekje: ‘ Ikigai’ ‘Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’ en daar las ik het volgende..

Halverwege de vorige eeuw ontwikkelde de Japanse zenboeddhist en psychiater Shoma Morita een therapie die patiënten leert om hun emoties te accepteren zonder ze te willen controleren. Het uitgangspunt is dat actie de oorzaak is van verandering en daaruit vloeit voort dat we niet moeten proberen gedachten en gevoelens te controleren.

Want wat aandacht krijgt, groeit. En zo is het ook wanneer we obsessieve gedachten hebben.In plaats van onze verlangens, spanningen, angsten en zorgen te elimineren, heet ze welkom…

Zoals de Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh zei: ‘ Hallo eenzaamheid, hoe gaat het vandaag met je?’

En creëer nieuwe emoties. Niet om die andere te vervangen, maar om nog rijker en gul te zijn wat emoties betreft.

Wanneer je hoofd overloopt met gedachten, laat ze er maar gewoon zijn. Want net zoals het weer zijn ze niet te voorspellen of te controleren.

De storm gaat vanzelf weer liggen en de bui trekt na verloop van tijd weer over.

Verduur het maar en voel en ervaar wat zich aandient. En luister naar wat het je vertelt.

En wanneer het binnenin jou dondert en bliksemt en een orkaan door al je leden drijft….remember..

 ‘ this too shall pass’